Nová kniha - Barefoot: žij naboso!

V polovině března tohoto roku vyšla kniha české fyzioterapeutky Lucie Pytlové Barefoot: žij naboso!

S radostí jsem se do ní začetla, protože literatury věnující se tomuto tématu a od českých autorů je jako šafránu. 

Kniha o knize říká:

Jak správně vybrat obuv pro sebe i své děti? Na co si dát pozor, co je důležité a co vlastně znamená zdravá noha? Kniha Barefoot: žij naboso! české fyzioterapeutky vám pomůže zorientovat se ve světě obouvání. Přibližuje anatomii a vývoj chodidel, rozebírá vliv obuvi na celý lidský organismus, pomáhá s přechodem na zdravější formy obouvání. Obsahuje cvičení na stimulaci chodidel i pro kompenzaci už vzniklých deformit. Text doplňují náčrtky a barevné fotografie.

O autorce:

Lucie Pytlová je česká fyzioterapeutka se zájmem o zdravá chodidla, obor vystudovala na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a v dipomové práci zkoumala vliv obuvi na držení těla. Autorka v knize čerpá mnohé informace z vlastních zkušeností. Sama nemá stoprocentně zdravá chodidla, a přesto vidí v chůzi naboso a v barefoot obuvi mnohé výhody. V nynější době je na mateřské dovolené, a tak musí řešit obuv i pro své dítě, což není vždy jednoduché. Jako fyzioterapeutka pracovala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Psychiatrické nemocnici Bohnice.4

Kniha věcně a poutavě pojednává o všem, co byste o lidské noze chtěli a měli vědět - od evolučního vývoje, anatomii a stereotyp pohybu, přes obouvání (vývoj obouvání, moderní obuv a její vliv na nohy, potažmo celé tělo), výběr správné obuvi až po onemocnění nohy. Obsahuje nejen spoustu faktů, ale i zajímavostí a praktických návodů. Kniha je velmi čtivá, není rozvleklá a neubije Vás nadužíváním odborných termínů. Je psaná tak, aby problematiku přiblížila všem, kteří se o ni zajímají. Některé kapitoly by sice mohly být podrobnější, ale pro základní seznámení s problematikou je kniha naprosto dostačující. 

Mě osobně zaujaly kapitoly o vývoji, anatomii a pohybu lidské nohy. Konečně jsem si doplnila mezery a spousta věcí, zejména ohledně fungování nohy, které jsem na svých nohách pozorovala, dostala správné pojmenování.:)

Za velmi přínosné považuji také kapitoly věnující se stimulaci nohou a názorné návody na cvičení, které může každý provádět doma.

Pokud byste si chtěli prolistovat ukázku, můžete zde: https://issuu.com/alferiaknihy/docs/barefoot_ukazka

Knihu vydalo Nakladatelství Alferia, součást Nakladatelského domu Grada. Více informací a eshop na tomto odkazu: https://www.alferia.cz/barefoot-zij-naboso-9992/