Jak vybírat barefoot boty

I v barefoot obouvání samozřejmě platí, že druh boty vybíráme podle účelu ke kterému chceme boty využívat. Jiné boty zvolíme na běh, jiné do přírody, jiné budou naše městské vycházkové a jiné společenské. Dnes je nabídka barefoot bot opravdu pestrá a tak si můžeme vybrat boty pro každou příležitost.

Dnes ale nechci psát o různých typech bot, ale spíše o tom, jak by správná bota měla padnout.

Základním předpokladem dobře padnoucí boty je, že poskytuje prstům dostatek prostoru pro pohyb. Tento prostor navíc označujeme jako tzv. nadměrek. Všeobecně se uvádí, že ideální nadměrek je přibližně 10 mm na délku a 4 mm na šířku. Velikost nadměrku závisí jednak na individuální preferenci - někdo má raději nadměrky větší, někdo menší, a jednak na typu bot.

Moje rada pro ty, kteří si s nadměrky neví rady - boty vyzkoušejte, projděte se v nich, soustřeďte se na odraz od prstů - minimální nadměrek na délku je takový, při kterém noha při odrazu nenarazí na předek boty. Na šířku je to jednodušší. Musíte být schopni v botě pohodlně roztáhnout prsty.

Nadměrek do šířky je v podstatě u všech bot stejný, ve všech botách musíme být schopni pohodlně roztáhnout prsty. Pro nadměrky do délky jsem si boty rozdělila do 4 skupin:

1. sandály, otevřené boty - u otevřených bot není nutný velký nadměrek, naopak může být nežádoucí, protože můžeme o podešev zakopávat. U sandálů je tedy ideální nadměrek cca 5 mm na délku. Sandál nijak nohu neomezuje, takže jde v podstatě jen o to, abychom nešlapali mimo podešev. Pozor si musíme dávat u sandálů, u kterých vedou pásky přes prsty - v tomto případě by měly pásky vést až za prsty tak, aby je neomezovaly v pohybu.

2. uzavřené boty, šněrovací, na suchý zip - tady volíme ten nejčastěji doporučovaný nadměrek 10 mm a 4 mm na šířku, případně o něco méně/více dle osobních preferencí.

3. uzavřené nazouvací boty, typu perka, mokasíny, válenky - boty, které se nedají přizpůsobit noze šněrováním či jiným zapínáním musí na noze opravdu dobře sedět. Měly by dobře přiléhat na nártu aby se noha při chůzi neposunovala. Je ideální když tyto boty dobře padnou při nadměrku 10 mm, ale často je nutné zvolit nadměrek menší, samozřejmě při zachování minimálního nadměrku.

4. baleríny - z mého pohledu boty u kterých je nejzásadnější aby dobře padly. Samozřejmě že dobře padnout musí všechny boty, ale balerínky to mají nejtěžší v tom že jsou otevřené, tudíž nemají jak držet na nártu (pokud nemají gumičky přes nárt) a nelze je regulovat tkaničkami. Vyrobit barefoot balerínu není vůbec snadné, protože musí být dostatečně prostorná, ale nesmí padat z nohy. Některé baleríny mají pásky přes nárt, případně kolem kotníku, ty ostatní mají gumičky částečně nebo po celém obvodu. U baleríny nám většinou stačí minimální nadměrek 5 mm na délku. Nicméně musíme počítat s tím, že například u balerín, které mají po obvodu gumičky dochází k posunu nohy a nadměrek tedy musíme mít větší. Důležitý je totiž nadměrek, který máme k dispozici při chůzi. Pokud tedy máme balerínky, kde i při 2 cm nadměrku nám při chůzi zůstává celý za patou a prsty jsou namáčknuté v přední části boty, nejsou to balerínky pro nás.

Nadměrky u dětských bot samozřejmě musíme přizpůsobit velikosti nohy. U menších dětí volíme nadměrek 8-10 mm na délku a 2-4 mm na šířku. U větších dětí můžeme zvolit nadměrek až 12 mm na délku a 4 mm na šířku. Uvádí se že u dětských bot potřebujeme 4-5 mm na práci nohy a zbytek na růst. Z toho vyplývá, že botky, ve kterých má dítě ještě 4-5 mm, jsou tzv. akorát a může je ještě nosit, ale je třeba už častěji sledovat a měřit a jakmile nožka i jen o 1 mm povyroste, vyměnit botky za větší. Měření se budu věnovat v samostatném článku.

Dále je důležité, aby bota dobře seděla v patě (nesmí být moc široká a samozřejmě ani úzká), na nártu a v kotníku. Co se týká nártu a kotníku, opět je důležitá osobní preference - někdo má raději boty volnější, někdo upnuté. Každopádně by bota měla sedět tak, aby se noha při chůzi v botě nijak nestáčela a neposunovala. A zásadní je jedna věc - bota nesmí mít vliv na chůzi. Projděte se - máte tendenci šoupat patami? Snažíte se botu přidržovat prsty? Nepomůže utažení tkaniček? Pak bota nesedí a je třeba zvolit jinou.

U dětí je to složitější v tom, že nám většinou neřeknou, zda bota dobře sedí, proto je důležité si botu na noze dobře osahat. Neměla by být nikde příliš volná, kromě prstové části, kde naopak nesmí být těsná. 

Když obujete nové boty a musíte utahovat na maximum, zvolte jiné. Obzvláště kožené boty nošením povolí a pak už je nedotáhnete. Špatně dotažené boty se většinou časem ukáží na nadměrně opotřebovaných podrážkách na patách.

A tady se dostávám k větě, kterou slýchám v obchodě: "Však jsou ty boty kožené, ony povolí."

A odpovídám: "Ano, povolí. Ale opravdu není cílem aby si noha musela botu "vytáhnout". Pokud je bota těsná ať už v nártu nebo v prstech, zvolte jinou. Takovou, která padne od prvního obutí."